2022-05-01

Må-bra-paketet blev nyckeln till framgång för Grant Thornton 

I en intervju med Grant Thornton berättar både chef och medarbetare om varför en hälsosatsning var viktigt för dem.

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag som jobbar mot ett välmående näringsliv i hela landet. Kontoret i Jönköping med runt 30 anställda har valt att satsa på hälsa och välmående hos medarbetarna genom att ta del av Health Competences tjänster, däribland må-bra-paketet.

Det är april och högsäsong med mycket att göra för de anställda på Grant Thornton i Jönköping. Vissa ur personalen jobbar fortfarande hemma några dagar i veckan, medan andra sitter på kontoret eller är ute hos kunder. Anna Lexell, kontorschef i Jönköping, betonar att tiden är något som ofta sätter käppar i hjulen för projekt såsom hälsosatsningar. 

IMG_1215.jpeg
Foto: Anna Lexell, kontorschef på Grant Thornton i Jönköping.

- Ska man göra en hälsosatsning bra så tar det ju lite extra tid internt och man behöver någon som verkligen brinner för det. Den tiden finns tyvärr inte för oss att göra det helhjärtat på egen hand.

Samarbetet inleddes i december förra året och det var just tidsbristen som var anledningen till att de tog hjälp av Health Competence.

- Vi fastnade för att vi skulle få mycket serverat av Health Competence eftersom utmaningen är att hinna med sådant i en organisation. Det är svårt att veta som ska ta ansvar för att det ska bli av. Vi har inte behövt lägga så mycket tid på satsningen utan på sin höjd ett par timmar i månaden av vår arbetstid.

Inräknat i de avvarade timmarna var en kickoff som företaget gjorde tillsammans med Health Competence och hälsoexperter på plats på deras kontor. Sedan har de sett de digitala föreläsningarna som de fått genom må-bra-paketet tillsammans i grupp, fysiskt för de som kunnat vara på plats och digitalt för de som befunnit sig på annat ställe. Något som lett till att de efter föreläsningarna diskuterat vad de precis tagit del av och sedan kopplat det till gemensamma aktiviteter, bland annat lunchpromenader. Med hjälp av Health Competence har hälsosatsningen lett till en positiv beteendeförändring hos medarbetarna.

- Man märker att medarbetarna vågar prata om hälsa mer på kontoret. Health Competence har hjälpt till att påminna oss själva och varandra om hur viktigt det är med vardagsmotion och rörelsepauser under arbetsdagen.

Andra medarbetare på kontoret bevittnar samma förändring när de jämför med tiden innan hälsosatsningen. 

- Kollegor har satt ett alarm en gång i timmen och tagit promenader i korridoren för att röra på sig och säga hej till sina medarbetare. Över lag tar många fler pauser än innan. Påminnelserna som kommer från Health Competence gör att man påminner sig själv hela tiden om vad man behöver göra och varför det är viktigt.

Skärmavbild 2022-04-29 kl. 15.04.01.png
Foto: medarbetare på Grant Thornton.

Må-bra-paketets utskick av hälsotips och digitala föreläsningar är något som fungerat väl för Grant Thornton och även det som gjort störst skillnad. De menar att den ständiga påminnelsen om varför man ska satsa på hälsan är nyckeln till framgång. Utan den är det lätt att komma in i perioder där man satsar på sitt välmående men sedan tappar motivationen efter några månader, menar Anna Lexell. Övriga kollegor lyfter även påminnelserna, men också innehållet som förklarar varför det är så viktigt med en god hälsa på företaget.

- Man har definitivt börjat tänka på det mer och mer samt tagit till sig tipsen. En del har man koll på sedan innan, men det är bra att få påminnelsen. Dessutom får vi även reda på varför det är så bra med vardagsrörelse.

För Grant Thorntons del har hjälpen med utskick och tips från Health Competence varit betydande för dem i deras hälsosatsning. En hälsosatsning som Anna Lexell menar är viktig för alla företag. 

- Vi vill ha hållbara medarbetare som håller i längden och inte bara här och nu. Det är jätteviktigt med medarbetare som mår bra och orkar med sitt jobb samt som orkar med vardagen.

Helt rätt inställning, om du frågar oss. Vi ser fram emot att få fortsätta följa Grant Thornton i sin hälsosatsning framöver!