Karolina Edler

2024-11-07

5 framgångsfaktorer för att främja arbetsmotivation

Ledarskap- och kommunikationsexperten Karolina Edler listar 5 framgångsfaktorer att ha koll på som chef och ledare enligt motivationsforskningen.

Verksamheter där arbetsmotivationen flödar förknippas med engagemang, initiativtagande, kreativitet och arbetstillfredställelse. En sådant arbetsklimat ger goda förutsättningar för såväl verksamhetsutveckling som önskade prestationer och ökad lönsamhet. Men vilka framgångsfaktorer behöver man medvetet arbeta med för att främja medarbetarnas arbetsmotivation?

1. Tydlighet och uppföljning i dialog

Tydliga ramar i form av uppdragsbeskrivningar, mål, planer och arbetsuppgifter är viktiga förutsättningar för självgående medarbetare som arbetar för måluppfyllelse. För att säkerställa att arbetsinsatserna håller rätt kurs behövs även regelbundna uppföljningar. När tydlighet och uppföljning förmedlas i dialog så att medarbetarna får ge sin syn på saken, så främjas delaktighet och samarbete.

2. Meningsfulla syften

Arbetsmotivation som håller i längden och bidrar till utveckling har tydliga samband med att verksamhetens inriktning, mål och arbetsuppgifter upplevs meningsfulla. Genom att ledare ger utrymme för dialoger om syftet med de olika insatserna, så att medarbetarna får sätta egna ord på anledningarna till det som görs, blir argumenten mer personliga och arbetsengagemanget ökar.

3. Möjlighet att påverka

Människor har ett grundläggande behov av att uppleva självbestämmande – att kunna påverka det som görs och ta ansvar för sin situation. När behovet tillgodoses på arbetsplatsen kommer följdeffekter som självledarskap och medledarskap i grupp, som är indikationer på arbetsmotivation. Ledare kan gynna självbestämmandet genom att tydliggöra de uppgifter och processer där det finns handlingsutrymme, betona valmöjligheter och uppmuntra till initiativtagande samt egna beslut.

delaktiga medarbetare påverkan.jpg

4. Utmaningar på rätt nivå

Ytterligare en viktig aspekt av arbetsmotivation är att medarbetarna upplever att de har förmågorna och kunskaperna som krävs för att vara framgångsrika i sitt arbete. Vägen dit går via arbetsuppgifter som är lagom utmanande, det vill säga både utvecklingsstimulerande och realistiskt anpassade - så att det finns personliga och yttre förutsättningar. Kompetensupplevelsen främjas även av ledare som bidrar med relevant feedback (i dialog) om vad som fungerar bra och vad som kan justeras för att få bättre effekt, samt erbjuder kompetensutvecklingsmöjligheter.

5. Tillhörighet

Även upplevelse av tillhörighet på arbetsplatsen - att relationerna och samarbetet med kollegorna, chef och andra ledare känns genuina och givande, har betydelse för arbetsmotivationen.

Tillhörighet främjas bland annat genom ledare som uppmärksammar hur medarbetarna bidrar till verksamhetens måluppfyllelse och kollegornas arbete. Ledare som arbetar för att främja psykologisk trygghet, det vill säga ett arbetsklimat baserat på respektfull kommunikation, hjälpsamhet och inställningen ”vi testar oss fram och lär av misstag”, skapar också förutsättningar för tillhörighet.

Sammanfattningsvis

Arbetsmotivationen – hur hållbar den är och vad den resulterar i, påverkas av en mängd faktorer. Ledarskapet och den sociala arbetsmiljön tycks ha stor betydelse för detta. För att ledare ska kunna verka motivationsfrämjande, på strategisk nivå och i kommunikationen med medarbetarna, krävs dock att förutsättningarna finns så att den egna arbetsmotivationen håller i längden. De 5 punkterna ovan är därför lika värdefulla att ledarna själva har stöd i, från närmaste chef och ledningsgruppen. 

Så, i stället för att fokusera på frågan "hur kan jag motivera andra?", fundera vidare på vad som krävs för att dina egna drivkrafter ska hålla i längden. Öppna också för en löpande dialog med medarbetare och ledarkollegor utifrån frågan: "Hur kan vi alla bidra till en miljö som gynnar våra drivkrafter?" Tillsammans finner ni svaren som gör den stora skillnaden för er arbetsplats. 

 

Fördjupa dina kunskaper ytterligare i Karolina Edlers senaste föreläsning; En introduktion till motiverande samtal.

motiverande samtal introduktion.jpgLogga in eller skapa konto för att se filmen.