2022-04-20

Få bättre fokus på arbetet

Är du också en av dem som har svårt att hålla fokus en hel arbetsdag utan att veta vad det beror på? Du är inte ensam. Läs om några av våra bästa tips för bättre fokus på arbetet.

Hitta en avskild plats 

Din hjärna fokuserar bättre om du inte distraheras av saker runt omkring dig. Ditt fokus försvinner så fort du får en notis på din mobil, så fort din kollega kommer in på ditt kontor och till och med så fort din blick fastnar på något som händer utanför ditt kontorsfönster. Försök att avskärma dig från allt runt omkring genom att sätta dig i ett avskilt rum med avstängd telefon under en viss tid. Hitta en plats där du känner dig kreativ och koncentrerad, vi lovar dig att ditt fokus kommer bli bättre. 

Undvik telefonen

Du har hört det förr och kommer höra det flera gånger till. Telefonen och andra skärmar omkring dig är ett hot mot ditt fokus och välmående. Att sätta telefonen på tyst läge, eller till och med stänga av den, hjälper dig att hålla koncentrationen under längre tid. Det är lätt att man drar sig till telefonen eftersom man är rädd att missa något. Det kan handla om meddelanden, nyheter eller uppdateringar från vänner. Men vad händer om det skulle få vänta en timme? Mest troligt ingenting. Allra bäst är om du lägger telefonen på ett ställe där du inte når den, det gör det både jobbigare och svårare för dig att använda den. Om du behöver vara anträffbar, sätt då telefonen på tyst läge men med samtal som släpps igenom. 

Fokusera på en sak åt gången 

Multitasking är ett fenomen som många är duktiga på, det vill säga att vi gör flera saker samtidigt. Vi svarar på mail, skriver en artikel och skapar en design samtidigt som vi sitter i möte. Men hur bra är det egentligen att göra allt samtidigt? Det är lätt att det blir för mycket för hjärnan att fokusera på vilket gör att vi i stället tappar det fokus vi har och allt tar således längre tid att genomföra. Försök i stället att koncentrera dig på en sak åt gången. Avsätt tid för att svara på mail, skapa designen under två timmar på förmiddagen, skriv artikeln efter lunch och avsluta med ett möte. Eller varför inte införa mötesdagar där ni i teamet betar av allt under en eftermiddag? Det öppnar även för mötesfria dagar där fokus ligger på annat.  

Avsätt tid för fokus 

Hur länge håller man bäst fokus? Det är olika från person till person, för vissa fungerar 25 till 45 minuter, medan andra gärna sitter två timmar med korta pauser emellan. Vad är rimligt för dig? Testa dig fram och sätt ett alarm på telefonen där du fram tills alarmet ljuder ska fokusera fullt ut på din syssla. Gör allt ovan: hitta en avskild plats, lägg ifrån dig telefonen på tyst läge där du inte når den och fokusera på en enskild sak. Märker du skillnad? 

Är du medlem i Sveriges hälsoportal har du tillgång till mer information om hjärnan och dess fokus. Lyssna på Gabriella Ringvalls föreläsning ”Fokus” och Gabriella Svanbergs föreläsning ”Träna din hjärna” för att lära dig mer om hur hjärnan fungerar och hur du ska göra för att behålla ditt fokus dagen igenom.