Gabriella Ringvall

2024-02-28

Enkla knepen för att må bättre på kontoret

Med små vardagliga steg kan du ändra ditt mående och energi ganska rejält. Det visar forskning. Läs expertens bästa tips.

Du kan med pyttesmå vardagliga steg ändra ditt mående och energi ganska rejält. Det visar forskning. Om chefen dessutom uppmuntrar och är förebild är sannolikheten större att hela teamet kommer må bättre både mentalt och fysiskt.

”Dörren flög upp och en frisk fläkt kom in på kontoret. Det var X som med spänstiga steg satte sig för att jobba igen. Var det inte till och med rosor på kinderna?”

Beskrivningen är om dig, några månader från idag men något har förändrats. Alla dina nyårslöften är avbrutna. Det blev varken någon vit månad eller tre styrkepass i veckan och den där anmälan till löploppet blev liggande.

Och ändå är du pigg, rak i hållningen och lite mer ”på”. Vad har du gjort?

Dagsljuset är jätteviktigt

Dagsljuset styr ditt dygn och gör att allt fungerar som det ska. Din inre klocka, den cirkadiska rytmen, styr din sömn, hunger, prestationer med mera och den är beroende av ljus. Det behöver inte vara solsken utan en kvart dagsljus om dagen räcker, men helst på morgonen eller förmiddagen. Antal lux som genereras en halvmolnig vinterdag duger bra. Om du är inomhus så försök att placera dig nära ett fönster.

Heja de chefer som under pandemin började göra ”walk-and-talks” dvs ett arbetsmöte på en promenad, tillsammans eller via telefon. Det är ett enkelt sätt att skapa nya rörelsevanor och traditioner i teamet.

Gå, stå, huka dig, veva med armarna

Visst är vi överens om att hjärtat någon gång per dag bör rastas och motioneras? En stadigt låg puls och muskler som aldrig belastas gör att våra kroppar förtvinar. Vi vet att det är dåligt för:

  • Hjärnan – den får mindre blod, syre och näring vilket minskar den kognitiva kapaciteten, exempelvis koncentrationen, minnet och inlärning.
  • Muskler, leder, rygg och nacke – värken och stelheten infinner sig snabbt.
  • Bindväv, senor – vi blir oböjliga som plankor och det blir jobbigt att knyta skorna.
  • Lymfatiska och glymfatiska systemen - dvs vätskesystemen i kropp och hjärna som är lika viktiga som blodsystemet. De forslar bort uttjänta celler och skräp som gjort sitt. Cirkulation avtar och funktionen minskas av stillasittande.

Det som bör uppmuntras under en arbetsdag är att stå, gå och variera oss. Att gå uppför en trappa några gånger per dag startar bra processer i hela din kropp. En ökad puls, ett dunkande hjärta, en kropp som blir varm – det gör något med oss!

En alert hjärna i en rörlig kropp

Man har sett att skolelever som har schemalagd fysiskt aktiv rast INNAN skoldagen börjar får bättre resultat i skolarbetet. Ett ledarskap i hur dagen planeras alltså. Man planerar för både plugg, stillasittande och rörelse.

Forskning visar på att mer rörelse på jobbet kan förbättra psykiskt mående (bl.a. GIH okt 2023). Här är chefen extra viktig som stöd och som förebild - ”om chefen gör det tänker jag också göra det!”

Sluta outsourca rörelser till apparater och maskiner

Ju mer vi använder hissar, fjärrkontroller, robotdammsugare och backsensor när vi backar med en bil desto sämre mår vi. Ju mer vi låter apparater göra saker åt oss i stället för att använda kroppen desto större björntjänst gör du mot hela din varelse!

Så, vad var det du hade gjort för att bli piggare trots det oanvända träningskortet? Jo, du har börjat att…

  • Göra några lårsugande squats varje gång du reser dig från din stol.
  • Höja armarna över huvudet och veva i gång lymfan och cirkulationen.
  • Ställa dig vid ett ljust fönster varje gång du pratar i telefon.
  • Ta trapporna till ett annat våningsplan för att hämta kaffe

Glädjande nog är det alltså ganska lätt att motverka en trög, trött kropp och knopp med små rörelser och ansträngningar. Så lycka till, och utmana chefen!

___________

Artikeln är skriven av experten på uppdrag av Länsförsäkringar.

Gabriella Ringvall hc.jpg

Foto: Gabriella Ringvall