2024-06-06

Må bättre med rimliga förväntningar

Få tips på hur du kan hantera dina förväntningar inför sommaren för att slippa bli besviken och lära dig njuta maximalt.

Äntligen dags för badsäsong, camping, roadtrips, släktträffar och ljusa grillkvällar. Vi är många som har väntat ett helt år på att äntligen få stämpla ut och njuta maximalt av ledigheten. Kanske till och med så mycket att vi känner en viss press på att göra det mesta av varje semesterdag?

Många känner nog igen sig. I denna artikel delar vi med oss av våra 5 bästa tips för hur du kan skapa rimliga förväntningar och maximera ditt välmående i sommar.

1. Förbered dig för både sol och regn

Kanske kommer inte varje semesterdag vara fylld med solsken, bra badtemp och hejdundrande äventyr. Men det betyder inte att din semester inte kan vara fantastisk ändå! En kväll med regn och åska kan vara minst lika mysig. Duka fram lite te och plocka fram en bra bok, ett kul brädspel eller kanske ett pussel att roa dig med.

regn sommar förväntningar.jpg

När vi planerar våra semestrar är det lätt att låta fantasin skena iväg. Vi sätter, kanske helt omedvetet, förväntningar på saker vi inte kan påverka, som t.ex. vädret. Försök att ha realistiska förväntningar på sådant som ligger i din egen kontroll.

2. Frigör dig från krav

Känner du dig pressad att göra allt och vara överallt under semestern? Det är lätt att känna sig skyldig om man inte utnyttjar varje ögonblick till max. Fundera på om dina planer känns som ett jobbigt måste eller något du faktiskt ser fram emot. Kanske är din största prestation under semestern att fånga solnedgången, ta en tupplur i hängmattan eller njuta av en långsam promenad längs stranden?

3. Träna på närvaro och mindfulness

När var sista gången du kände dig helt och hållet närvarande i ett ögonblick? Semestern är en perfekt tid att praktisera mindfulness och uppskatta de små ögonblicken av glädje och lugn. Det hjälper både hjärnan och kroppen att må bättre. Stäng av telefonen, glöm morgondagen och njut av de små sakerna i stunden. Kanske är det smaken av en läcker glass som smälter på tungan eller känslan av varm sand mellan tårna som du kommer att minnas mest?

Vet du inte hur du ska börja med medveten närvaro? Prova en kort övning i Sveriges Hälsoportal, guidad av neuropsykologen Gabriella Svanberg (2 min).

Mindfulness övning inom ACT.jpg

4. Mixa aktivitet med vila

Hitta din balans mellan äventyr och avkoppling. Planera in tid för både aktivitet och vila. Efter en dag fylld av utflykter och sightseeing kanske du behöver unna dig en dag av ren lathet. Att variera lagom mellan olika tempo under semestern kommer göra att du känner dig både aktiv och utvilad.

5. Reflektera över dina tidigare semestrar

Ta dig tid att tänka tillbaka på tidigare semestrar. Vad har fungerat bra och vad har inte? Genom att reflektera över tidigare erfarenheter kan du hitta mönster och navigera i vad som fungerat bättre. Du kanske inser att schemalagda aktiviteter varje dag gjorde dig mer stressad, medan spontana utflykter ledde till mer glädje. Använd dina insikter för att planera för en ännu bättre semester i år.

Genom att hålla dessa tips i åtanke kan du skapa en mer avslappnad och njutbar sommar, fri från onödig stress och full av härliga minnen. Njut av din tid, oavsett väder och aktiviteter, och kom ihåg att det är du som bestämmer takten. Vi önskar dig en fantastisk sommar!