Frida Södermark

2024-05-13

Skapa en bättre känsla i din löpning

Ultralöparen och inspiratören Frida Södermark ger sina bästa tips på hur du skapar en bättre känsla i din löpning.

Många vill gärna komma ut och börja springa. Det är en både enkel och tidseffektiv träningsform. Andra springer redan men kommer inte riktigt vidare. Det går trögt. Det är jobbigt. Men hur kan man ändra på det? Lyft blicken – bokstavligen – och ta del av dessa enkla knep från ultralöparen Frida Södermark.

Det handlar inte alltid om att bli snabbare eller att springa längre. Det är långt ifrån allas mål med träning. Men att vilja hitta en bättre känsla i sin löpning kan säkerligen alla som snörar på sig ett par löparskor vara villiga att skriva under på. Hastigheten och distansen kommer på köpet om viljan och känslan finns.

Lyft blicken och samla på upplevelser

Det är inte nere i backen vi hittar kraften. Den finns längre bort, dit vi är på väg. Stolt hållning, kroppen i en rak linje, som att någon drar dig i ett snöre fäst i huvudet, det är utgångsläget. Luta dig någon grad framåt. Inte luta dig framåt som att du bockar, utan med hela kroppen. Det läget hittar du lätt genom att ställa dig axelbrett isär, falla framåt och när känslan av att just falla infinner sig – då har du en bra utgångsposition för att ge dig i väg.

Fäst blicken på något trivsamt några hundra meter framåt. Snart är du där och får spana vidare. Löpning är ett bra sätt att samla på upplevelser och en källa till motivation kan vara att kolla in nya platser, eller se sig om i närmiljön efter intressanta saker. Det kan handla om kulturhus, fina husfasader, spännande nybyggen, fornlämningar, naturreservat – you name it.

Av med kavajen och håll i ett A4-papper

Nu har vi en bra position, men för att undvika spänningar behöver du komma ihåg att ta av dig kavajen. Det gör du genom att rulla bak axlarna några gånger och lyfta fram bröstet.

För att ta dig framåt hjälper även armarna till och de ska pendla avslappnat, nära kroppen. Tänk lite som en boxare. För att ytterligare slappna av i armarna kan du tänka dig att du håller i ett A4-papper mellan vardera tummen och pekfinger. Du behöver inte hålla hårt. Undvik att hålla i annat, till exempel vattenflaska, bilnycklar etc. Det kan orsaka spänningar.

Landa med fötterna under kroppen

Grundidén är att landa rakt under kroppen, nära gravitationscentrum. Många tar för långa steg i låg hastighet vilket resulterar i att hälen sätts i först och bromsar drivet framåt. Genom att träna intervaller någon gång i veckan kan du öka stegfrekvensen. Det hjälper dig att lättare försöka landa med fötterna under kroppen. Tårna ska peka rakt fram och du ska inte se foten framför dig. Är foten framför blir det tyngre att springa.

Backträning gör underverk

Backträning är effektivt både när det gäller att öka stegfrekvensen och förbättra löpformen. Musklerna i framsida lår stärks, du använder armarna mer och lutar dig framåt. Att köra några varv upp och ned i en riktigt brant, till exempel 10x30 sek där vilan blir att gå ned, någon gång i veckan kommer göra underverk för ditt löpsteg. Att gå med kraftfulla steg uppför en brant backe är också effektivt och är bra styrketräning.

Genom att ta in alla dessa tips in i din löpning kommer din framfart både kännas roligare och bli lättare!

___________

Artikeln är skriven av Frida Södermark på uppdrag av Länsförsäkringar.

frida södermark ultralöpare health competence.jpg