2022-04-11

Svårt att sova? Testa våra råd för bättre sömn

Sömnproblem är ett återkommande problem för många. När vi inte får den sömn vi behöver påverkar det både vårt fysiska och psykiska mående. Brist på sömn leder dessutom i det långa ledet till sämre hälsa.

På natten är det lätt att tro att kroppen enbart vilar, men det är då kroppens nattarbetare tar vid. Nattarbetarna lagar och reparerar det som slitits upp på dagen, sorterar upp våra minnen för att underlätta för oss samt bearbetar den information vi tagit till oss under dagen. De gör det möjligt för vår kropp att återhämta sig och utan sömn får vi inte den återhämtning vi kräver. Därför är det extra viktigt att sömnen fungerar för att vi ska orka. Men vad ska vi göra om vi har svårt att sova? Ta del av tipsen nedan och testa redan ikväll!  

Hjälp din biologiska klocka

Alla människor består av en biologisk klocka likt Skalmans fantastiska mat- och sovklocka. Den biologiska klockan hjälper oss att veta när det är dags att äta och sova. Vi ställer in oss efter den – och ska även anpassa oss efter den. Så fort vi ändrar på våra rutiner, äter sent på kvällen eller sover mitt på dagen, rubbas vår klocka och kroppen kommer i obalans. För att undvika obalansen är det därför viktigt att följa rutiner som går i linje med klockan. Testa att äta måltiden på regelbundna tider under dagen och försök att lägga dig samt stiga upp ungefär samma tid varje dag. Det kommer göra att du märker skillnad på sömnen. 

sincerely-media-rHDtPxVtMmI-unsplash.jpg

Vara ner innan du ska sova 

Det tar cirka 30 minuter för kroppen att slappna av och somna, vilket betyder att vi behöver lägga oss ned en stund innan vi ska sova för att hjälpa kroppen på traven. Ta som vana att gå och lägga dig i tid för att tillåta kroppen att varva ner efter dagens aktiviteter – läs till exempel en spännande bok, men försök att skippa skärmen helt och hållet 30 minuter, eller längre innan läggdags.  

Skärmfritt i sovrummet 

Digitaliseringen med allt vad den innebär har bidragit till ett ökat stillasittande hos människor som i sin tur kan orsaka sömnproblem hos många. Det är dessutom viktigt att skärma av innan läggdags genom att undvika telefonen, läsplattan och tv:n, just för att kroppen ska få chansen att slappna av. Under natten kan det dessutom underlätta att lämna telefonen utanför sovrummet eftersom det har visat sig att om telefonen ligger i rummet vaknar vi ofta tidigt för att vi har en förväntan att scrolla igenom telefonen och se vad som har hänt under natten. Lägg i stället telefonen utanför sovrummet och vänta en stund innan du plockar upp den, det behöver inte alltid vara det första du gör på morgonen.

När dina nattarbetare får arbeta ostört kommer du känna dig mer utvilad och mer energifylld, något som också kommer leda till ett bättre mående. Ta del av tipsen ovan redan ikväll för att se skillnaden och börja vägen mot en godare sömn!

Om du är medlem i Sveriges hälsoportal har du även tillgång till Gabriella Svanbergs föreläsning om sömn där hon ger dig ytterligare tips om hur du sover gott om natten och där du får djupare kunskap om ämnet.