Liv Svirsky

2024-07-02

Varför ska du förändra dig?

Träna mer, äta bättre, utvecklas och förbättras kan vi göra hela tiden. Men när har vi förbättrats tillräckligt? När får det vara nog med förändring? Psykologen förklarar!

Vi uppmanas i många olika sammanhang till förändring. Av vårt yttre, vårt boende, vår stil och inte minst vårt inre. Olika trender avlöser varandra. Plötsligt ska alla göra en svensk klassiker, springa ett maraton eller påbörja ett bootcamp. Passar inte det finns padelhallar i varje hörn och för dig som söker din inre frid erbjuds yogaläger med vegankost på en kobbe i skärgården. Toppa det hela med periodisk fasta och du är helt rätt i tiden. Det är bara att välja och vraka, alla kan hitta något som lovar utveckling, förändring, förbättring.

Det är öppet mål att göra sig lustig på det här temat, men givetvis är många av de här trenderna positiva. Att ta hand om sin kropp är viktigt, ibland nödvändigt, och kan trender locka fler att göra det är mycket vunnet. Men, om det inte finns några tydliga skäl till förändring, om man mår bra i den livsstil man har, måste man verkligen förändras då? Kan man inte bara få vara som man vill? Och vara nöjd med det? Så klart man får!

Värderad riktning

Inom bland annat KBT talar man ofta om att röra sig i värderad riktning. Det betyder att man ska göra saker som för en mot något man värdesätter. Värderingarna som är genuina för just dig, oberoende av vad andra tycker eller tänker. De skiljer sig från mål då mål kan uppnås och anses vara utförda en gång för alla, medan värderingar anger en riktning utan slut.

Strävan efter en god hälsa blir aldrig riktigt färdig. Du kan uppnå en god hälsa, men du behöver fortsätta att jobba för att upprätthålla den, för så snart du lägger av riskerar den ganska snabbt att försämras. God hälsa är alltså en riktning eller en värdering, något du alltid kan sträva emot. En pil som alltid kan vägleda dina beslut och val. Mål kan placeras ut längs med vägen i din värderade riktning och de kan bidra till att din vandring blir mer lustfylld. När målen är utförda kan de bockas av. Pilen däremot, den står kvar.

Finn din riktning

De värderingar som dina pilar pekar mot ska vara dina. Inte någon annans. Inte för att de är trendiga eller anses rätt. Utan för att det är genuint viktigt för dig. Att göra en så kallad livskompass är ett sätt att ta ut sina värderade riktningar. Sätt dig ned med papper och penna och fundera på i vilken riktning du vill gå inom olika områden i livet. Vad vill du med dina nära relationer, ditt arbetsliv, din hälsa, ditt samhällsengagemang och din personliga utveckling? Försök att vara både ärlig och tydlig. Att göra en livskompass kan ta lite tid, så stressa inte.

Följ din väg

När du hittat dina riktningar kan du se hur väl de överensstämmer med hur du lever nu. Kanske är du redan på väg i de riktningar du vill? Då är det bara att nöjt fortsätta på den inslagna vägen! Märker du att du är på fel väg kan du se vad som eventuellt hindrar dig och vad du rent konkret kan göra för att komma närmare dem. Sen är det bara att sätta i gång! Låt dina riktningar bli dina guider till om du ska förändras och i så fall, hur.

Din värderade riktning

Värderade riktningar kan ändras under livets gång. Det som känns viktigt en tid i livet kanske tappar sin strålglans någon annan gång. Därför kan det vara klokt att göra om sin livskompass till exempel en gång per år. Mycket är sig säkert likt, men kanske upptäcker du att någon pil behöver riktas om. Låt dem sedan leda dig mot det som är viktigt för dig, oavsett om det är förändring eller tillfredsställelse med det som är.

___________

Artikeln är skriven av Liv Svirsky på uppdrag av Länsförsäkringar.

Liv_Svirsky 2_high_res (kopia).jpeg