2022-04-07

Världshälsodagen 2022

Vad kan vi göra för att stärka hälsan globalt? Vi ger dig fem tips på olika aktiviteter som gynnar både din egen och planetens hälsa! 

Idag, den 7 april, infaller Världshälsodagen på initiativ av Världshälsoorganisationen, WHO. Dagen syftar till att uppmärksamma hälsan och består varje år av ett fokusområde. Temat för 2022 är ”vår planet, vår hälsa” och handlar om hur ett globalt välmående kan stärka vår egen hälsa. I år uppmärksammas hälsan ur ett globalt perspektiv och framhäver hälsa som något mer än bara träning och kost. 

Ställ bilen – cykla eller gå till jobbet 

Det är ingen nyhet att bilar och andra fordon släpper ut mycket koldioxidutsläpp. Men genom att ställa bilen hemma en dag bidrar du till en minskning av utsläppen samtidigt som det ger positiva hälsoeffekter om du väljer att cykla eller promenera till jobbet. Genom att starta dagen med en rörelse kommer du garanterat känna dig mer pigg än vanligt, dessutom bidrar fysisk aktivitet till ökat välbefinnande.  

Minska på köttet

Köttindustrin står för stor del av de totala växthusgasutsläppen och kött är det livsmedel som påverkar klimatet allra mest. Genom att aktivt välja bort köttet ibland bidrar du till mindre utsläpp och det ger även en positiv inverkan på din hälsa. Rött kött i stora mängder ska undvikas för att minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer. Du behöver inte äta mindre än vanligt, men byt gärna ut köttet till grönsaker ibland!

Plantera egna grönsaker och frukt 

Sommaren är runt hörnet så vad passar bättre än att odla eget? Att plantera egna grönsaker och frukt minskar det stora klimatavtrycket som livsmedel gör. Det är dessutom rekommenderat att äta 500 gram grönsaker och frukt varje dag eftersom det har en positiv inverkan på hälsan. Dessutom bidrar det till att minska risken för cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Så varför inte plantera eget inför sommaren? Det är roligt, miljövänligt och inte minst blir det godare.

Bege dig ut på skräprunda 

Ta en promenad eller springtur i ditt område eller i skogen med en skräppåse i handen. Du får möjlighet till fysisk aktivitet samtidigt som du hjälper naturen att återhämta sig genom att plocka skräp! 

Anta en hälsoutmaning

I vår populära hälsoutmaning kan du välja att skänka medlemsavgiften till behövande. Du och ditt företag får en härlig utmaning att göra tillsammans för att stärka både hälsan och teamkänslan samtidigt som ni skänker pengar som bidrar till en bättre planet.