Vad ska man äta och varför? (Del 1)

Få ämnen drar till sig så stort intresse som vad vi äter. Bättre hälsa eller viktnedgång genom nya dieter och bantningskurer utlovas så gott som dagligen på löpsedlar och sociala medier.

Myterna kring hur vi håller oss friska är många, ofta motsägelsefulla – och ibland helt felaktiga. I de här föreläsningarna (Vad ska man äta? Del 1 & 2) reder Jessica och Maria ut vad som är nyttigt, vad som är onödigt och vad som till och med kan vara farligt. De undviker pekpinnar utan fokuserar istället på att lyfta fram det som verkligen ger positiva effekter på hälsan och gör det så enkelt som möjligt att leva hälsosammare. 

Här får du vetenskapliga och välgrundade svar på de vanligaste frågorna om kost och hur man med små förändringar kan uppnå stora hälsoförbättringar. 

Jessica Norrbom och Maria Ahlsén är doktorer inom fysiologi och etablerade forskare. De har bred kunskap inom hälsa och kost och har dessutom släppt flertalet böcker inom ämnet, tillsammans driver de även en podd ”Frisk utan flum”. 

Reflektionsfrågor

  • Om man äter en middag som innehåller en rekommenderad mängd protein och sedan dricker en stor proteinshake, vad tror du då händer med överskott av protein?
    1. Det blir dyrt kiss
    2. Proteinet byggs om till fett
    3. Man får större muskler 
     
  • Äter du tillskott och i så fall varför?

Taggar

Kost & Prestation
Nutrition