Carolina Lundqvist

2022-07-12

Enkel sommarskola för bättre stresstålighet

Precis som en elitidrottare utvärderar sin säsong för att hitta sätt att träna smartare och förbättra sin idrottsprestation, så kan din semester bli ett gyllene tillfälle att förbereda dig för en stressfri nystart till hösten. Här kommer några enkla sommartips.

Puh, semestern är äntligen här. Dags att stänga av både e-post och arbetstelefon. En möjlighet till välbehövlig paus från den fulltecknade kalendern och jobbkrav. Höstens jobb känns kanske avlägset just nu och semestern är en tid för välförtjänt återhämtning. Men den är också en tid för reflektion

Ta riktning mot det som är viktigt för dig i ditt jobb

Tänk efter, vad ger dig mening och glädje i ditt arbete? Hur har det sett ut under året som varit? Ett nytt arbetsår innebär nya möjligheter att kunna göra saker på nya eller annorlunda sätt.

Rita en cirkel på ett papper som får symbolisera din egen arbetspaj. Fundera först vad du tidigare fyllt din cirkel med. Vilka pajbitar skulle behöva fyllas på med för att jobbet ska kännas inspirerande och mer meningsfullt? Hur stora behöver de olika bitarna vara? Är det sociala på jobbet en viktig pajbit för dig? Då är det kanske läge att börja planera in fler luncher med goda kollegor. Är utveckling viktigt, men du har känslan av stagnation? Då kan det vara dags för ett samtal med chefen för att se om vissa arbetsuppgifter kan förändras.

gabrielle-henderson-5HqtJT2l9Gw-unsplash.jpg

Börja med små konkreta förändringar som är lätta att genomföra och formulera mätbara mål. Bestäm dig för en tidsperiod, exempelvis en månad, då du medvetet ska jobba mot dina mål. Kom sedan ihåg att utvärdera vilken effekt det haft för dig och ditt arbete.

Öva på färdigheter som du vill kunna använda i höst

Träna på medveten närvaro i nuet, eller mindfulness för att lära dig hantera stress. Det kan vara svårt att komma i gång med mindfulness när du är mitt inne i en period där du skulle behöva det som mest. Få idrottare börjar träna in helt nya tekniker mitt under ett mästerskap. Det görs under förberedelsefasen. Och du kan använda samma tankesätt. Börja med att öva på mindfulness i god tid.

Så hur gör man? Mindfulness handlar om att använda dina sinnen och uppleva vad som händer runt dig. Du kan öva när som helst. Passa på när du sitter i solstolen på stranden. Fokusera på solens strålar mot din hud, lägg märke till vad du ser runt dig, lyssna på ljudet från barn som leker i vattenbrynet, känn doften från tång och upplev hur glassen du äter faktiskt smakar.

Ju mer du övar desto enklare blir det senare att använda det i din arbetsvardag. Vill du ta det ett extra steg och lära dig mer så kan en mindfulnessbok vara avkopplande läsning i hängmattan.

perfecto-capucine-3gC4gBnD3Xs-unsplash.jpg

Nyttja semesterns godbitar i jobbet

Semestern tillåter ofta mer tid över för att hinna göra sådant som ger oss extra energi och återhämtning. Här kan du därför finna viktiga ledtrådar till vad som ger dig positiv energi och balans i vardagen. 

Finns det delar av semesterns godbitar som du kan ta med dig in i arbetsvardagen när det väl blir dags? Eftermiddagspromenaden, bra böcker eller ett dopp i sjön? Om du till exempel mår bra av att vara mer fysiskt aktiv på semestern kan du planera in regelbundna lunchpromenader på jobbet. Då får du dessutom en välbehövlig paus som gör dig både piggare och mer produktiv under arbetsdagarna. 

Finns det något som hindrar dig? Problemlös i så fall i förväg och planera för vägar runt hindren så att det verkligen blir gjort.

Kom ihåg att varje litet steg i riktning mot det som är viktigt för dig i ditt jobb kan göra stor skillnad i hur du trivs, mår och presterar över tid på ditt jobb. Med problemlösning, kreativitet och lite planering kan du komma långt. Lycka till!


 

________________________

Artikeln är skriven av vår hälsoexpert på uppdrag för Länsförsäkringar.

LF_Logo_Vanster_RGB.png