.jpeg)
2025-05-07
Sant och falskt om salt i maten
Varför smakar maten godare med salt? Vi har ju länge saltat maten, och mer så förr i tiden. Är det så farligt med salt egentligen? Vilka är riskerna och hur ska man tänka?
Vad menar vi med salt?
Kanske låter det dumt men när vi köper vårt salt i butiken, det vi i folkmun kallar för bordssalt så är det en blandning av natrium och klorid. Även om vi köper flingsalt, havssalt eller himalayasalt så är den stora merparten just den här blandningen.
Salt mat = godare?
Allt är ju såklart en smaksak men salt fungerar som en smakbärare och vevar igång smakreceptorer på tungan. Så merparten av människor kommer tycka att saltad mat smakar bättre än osaltad mat om vi fick testa båda delar. Och visst kan du känna igen dig att "något fattas" men efter en nypa salt så smakar det bättre?
Men kan det vara farligt med för mycket?
Ja, det verkar som det! Som sagt innehåller vanligt salt både natrium tillsammans med klorid och det är just natriumet som verkar kunna bidra till negativa effekter såsom exempelvis hjärt- och kärlhälsa. Främst genom att leda till ett högre blodtryck.
Det verkar även vara så att om vi minskar andelen salt i vår kost så förbättras vårt blodtryck och lägre salt i kosten verkar även korrelera med bättre allmänhälsa. Så för mycket av det goda kan leda till en sämre hälsa.
Hur ser rekommendationerna ut då?
I Sverige rekommenderas ett saltintag på max 6 gram per dygn. Många i Sverige tror att de följer rådande rekommendationer, men i själva verket ligger på ett överintag. Enligt Livsmedelsverkets egna analyser av lunchmat verkar en stor bov vara mat som konsumeras från restaurang. Där kan en lunch "ute" bidra till nästan hela dagsintaget av salt. För att täcka kroppens behov av salt behövs 1,5 gram per dygn. Vi rekommenderas även att köpa salt med tillsatt jod (vilket är ett viktigt ämne i uppbyggnad av sköldkörtelhormon).
Men ska jag inte få salta min mat längre?
Klart du ska! Det intressanta med salt och våra smaklökar är att vi snabbt vänjer oss. I dubbel bemärkelse! På bara 4-5 veckor kan vi anpassa våra smaklökar till både mer och mindre salt. Tar vi det stegvis kommer vi inte märka av skillnaden lika mycket!
Några handfasta tips på vägen!
- Laga mer mat från grunden och köp mindre färdigproducerad mat vilken generellt sätt innehåller mer salt.
- Salta efteråt när du lagar mat, då ser man att mängden salt ofta minskar.
- Använd mycket örter, chili och grönsaker. Både hetta och syra förhöjer smakerna och minskar behovet av salt!
__________________________________________________________________________________________
Artikeln är skriven av vår hälsoexpert Magnus Hellman Driessen på uppdrag av Länsförsäkringar.